3 boeken met NT2-studenten in de hoofdrol: het beste materiaal voor in jouw NT2-lokaal!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: lezen is belangrijk. Zeker ook voor NT2-studenten. Want lezen is een essentiële vaardigheid, zowel in het dagelijks leven – denk aan het lezen van teksten op borden, artikelen in de supermarkt, en belastingformulieren – als in het professionele leven. Lezen opent deuren en helpt bij de integratie in een (nieuw) land.

In een recent artikel schreven we al over een onderzoek van hertaalster Jet Doedel, waaruit bleek dat onze boeken tweedetaalleerders helpen bij het leren van Nederlands. Op onze website staan een hoop (fictie)boeken, werkboeken en kranten die geschikt zijn voor NT2-studenten, met verscheidene thema's. Maar hoe leuk is het om een boek te lezen dat niet alleen geschikt is voor NT2-studenten, maar waar zij ook nog eens de hoofdrol in spelen?

Wij zetten drie van onze boeken op een rijtje, waarin NT2-studenten in de schijnwerpers staan! Deze boeken zijn geschikt voor (jong)volwassenen die rond leesniveau A2 zitten.

 

Een tompoes en bitterballen

Een tompoes en bitterballen is misschien wel het leukste boek voor in de KNM-lessen! Je leest 16 korte en luchtige fictieverhalen over Feras, een jongeman uit Syrië, en Roksana en haar dochter Karen uit Oekraïne. Zij wonen pas sinds kort in Nederland en maken van alles mee. De verhalen in het boek volgen de thema's die ook langskomen in het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM), zoals onderwijs en opvoeding, werk en inkomen, en Nederland vroeger en nu. De verhalen zullen herkenbaar zijn voor veel NT2-studenten. De auteur, Annemieke Reesink, heeft dan ook veel ervaring met NT2-studenten: ze is zelf namelijk NT2-docent! Deze vrolijke verhalenbundel op niveau A2+ is een leuke toevoeging voor in de NT2-klas. Het boek helpt om de stof uit de KNM-lessen duidelijker te maken, en studenten verbeteren ook nog eens hun taalniveau. Daarnaast is het boek simpelweg heel leuk – drie vliegen in één klap dus!

Lokaal 14

Lokaal 14 gaat over een klas met NT2-studenten. Zij hebben allemaal een andere achtergrond. Hun enige overeenkomst? Ze leren allemaal Nederlands in lokaal 14! Elk hoofdstuk gaat over een andere leerling en hun ervaringen in Nederland. Zo lees je over Ibrahim, die een baan zoekt. En over Sharifa die wil leren fietsen. En over Claudine, de oudste leerling in de klas, die graag Nederlands wil leren omdat ze zich eenzaam voelt. Lokaal 14 is een boek vol inspirerende, grappige en luchtige verhalen op leesniveau A1/A2.

Enkele reis Europa

Enkele reis Europa verschilt iets met de andere twee boeken. Dit boek gaat namelijk niet alleen over nieuwkomers: zij komen zelf ook echt aan het woord! Dit boek bestaat uit openhartige interviews met nieuwkomers uit verschillende landen. Je leest over hun landen van herkomst, zoals Irak, Senegal en Ecuador, en je leest over hun ervaringen in een nieuw land. De interviews zijn geschreven op leesniveau A2/B1. Aan het eind van elk interview staat een woordenlijst waarin lastigere woorden worden uitgelegd. De verhalen zijn herkenbaar voor NT2-studenten die vaak nog niet zo lang in een nieuw land wonen. 

   

 

Benieuwd naar nog meer leuke boeken voor NT2-studenten? Kijk dan eens naar deze lijst met vrolijke boeken. Of kijk eens op de website voor al onze fictieboeken, van niveau A1 tot en met B2.