De Tweede Wereldoorlog is belangrijk om bij stil te blijven staan. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Dat is minder lang geleden dan je zou denken. Een grote groep van onze oudere lezers heeft de Tweede Wereldoorlog nog meegemaakt. En voor jongeren is het erg belangrijk om verhalen over de impact van een wereldoorlog te lezen. Daarom is de Tweede Wereldoorlog voor Eenvoudig Communiceren een onderwerp waar wij aandacht aan blijven besteden.

De laatste getuige
Ook deze maand besteedt Eenvoudig Communiceren weer aandacht aan de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wij komen met het indrukwekkende verhaal van Wim Aloserij in hertaling. Frank Krake beschrijft in De laatste getuige hoe Wim 3 concentratiekampen en een scheepsramp overleefde.

Ik overleefde Auschwitz
Door de tijd heen heeft Eenvoudig Communiceren een flinke lijst oorlogsboeken gepubliceerd in heldere taal. Het is inmiddels meer dan tien jaar geleden dat we de eerste titel over dit onderwerp uitgaven. Ik overleefde Auschwitz is een waargebeurd verhaal over een 16-jarige jongen die volwassen wordt in concentratiekamp Auschwitz. Destijds was dat het enige makkelijk-lezenboek dat in eenvoudige taal over de Holocaust verscheen. Onlangs is er een herdruk verschenen. Maar natuurlijk heeft Eenvoudig Communiceren het daar niet bij gelaten.

Ervaringsverhalen
Door de jaren heen is er bij Eenvoudig Communiceren een vrij diverse lijst Tweede Wereldoorlog boeken verschenen. Verschillende invalshoeken over de Tweede Wereldoorlog worden belicht. Soldaat in huis, bijvoorbeeld, vertelt vanuit het perspectief van een 14-jarige Nederlandse jongen. Aan het begin van de oorlog komt er een Nederlandse soldaat bij hem thuis logeren, met alle gevolgen van dien.
Haar naam was Sarah speelt ook tijdens de oorlog, maar dan in Parijs. In dit waargebeurde verhaal sluit Sarah haar broertje op in de kast, vlak voordat de politie komt om overige gezinsleden mee te nemen naar het sportstadion. Van daaruit werden duizenden Parijse joden gedeporteerd op 16 juli 1942.

Maar niet alle boeken die Eenvoudig Communiceren over dit thema uitgaf spelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Parnassia gaat bijvoorbeeld meer over hoe trauma’s uit de Tweede Wereldoorlog hun naslag kunnen hebben in het verdere leven, ook na de bevrijding.

En natuurlijk kan Anne Frank niet ontbreken in onze collectie. Eerder brachten we al een eenvoudig geschreven versie van haar dagboek uit: Anne Frank; haar leven. Dit najaar verschijnt een herziene editie. In deze nieuwe versie zijn de laatste inzichten over het leven van Anne Frank opgenomen. Was er nu wel of niet sprake van verraad?

25 jaar Eenvoudig Communiceren
Dit jaar bestaat Eenvoudig Communiceren 25 jaar! Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook