De Week van Lezen en Schrijven 2024: Heel Nederland aan het lezen!

Van 8 tot 15 september vindt de Week van Lezen en Schrijven plaats, georganiseerd door Stichting Lezen en Schrijven. Deze week begint op de Wereldalfabetiseringsdag van UNESCO. De Week van Lezen en Schrijven draait om het aanpakken van laaggeletterdheid. Want in Nederland hebben maar liefst 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en rekenen. Wij willen hier verandering in brengen!  

Heel Nederland aan het lezen 

Ons doel: heel Nederland aan het lezen krijgen! Onze boeken staan bekend om hun duidelijke en eenvoudige taal. Samen met vormgevers en hertalers streven we naar boeken die begrijpelijk zijn voor laaggeletterden, anderstaligen en minder vaardige lezers. Duidelijkheid zit niet alleen in taal, maar ook in de opmaak van de boeken. We volgen specifieke richtlijnen voor boeken in eenvoudig en duidelijk Nederlands. Zo houden wij het bij uitgeverij Eenvoudig Communiceren duidelijk. 

De lezer  

We denken vanuit de lezer: hoeveel voorkennis heeft de lezer? Voor een goed begrip van een tekst zijn niet alleen woordenschat en leesvaardigheid van belang, maar ook de voorkennis. Dit wordt vaak onderschat. Daarom leggen wij altijd veel uit in onze teksten en geven we voorbeelden. Voorbeelden leggen de link tussen de informatie in de tekst en het dagelijks leven van de lezer. 

Onze teksten zijn echter niet kinderachtig of betuttelend. Moeilijke woorden worden niet per se vermeden, maar op een duidelijke manier uitgelegd. Een eenvoudige tekst bevat dezelfde boodschap als andere teksten, maar dan in duidelijk leesbare en begrijpelijke taal. Onze teksten zijn daarom nog steeds rijk: daarover lees je meer in dit artikel. 

Eenvoudige opbouw en grammatica 

Een eenvoudig te lezen tekst heeft vaak een andere opbouw dan een 'normale tekst'. Zo is een eenvoudige tekst: 

- chronologisch; 

- duidelijk; 

- geordend; 

- bevat niet te veel details; 

- bevat niet te veel ingewikkelde zinsconstructies. 

 

Vormgeving 

De vormgeving is bijna even belangrijk als de inhoud. Onze richtlijnen zijn: 

- gebruik van een groot lettertype; 

- veel 'witruimte'; 

- afwisseling door kleur en beeld, want een foto of tekening maakt een tekst niet alleen aantrekkelijker, maar zegt soms meer dan duizend woorden. 

 

Wil je zelf zien hoe duidelijk onze boeken zijn voor jouw studenten of leerlingen? Bekijk de boeken dan op onze website. Bij elk boek staat een inkijkexemplaar. 

Wil je meer tips over hoe jij de communicatie van jouw school of organisatie duidelijk kunt houden? Ga dan naar de website van Stichting Lezen en Schrijven.