De YA-boeken van Eenvoudig Communiceren

Hoe motiveer je leerlingen om te lezen? Door hen leuke boeken te geven! Want door het leesplezier te vergroten, raken leerlingen extra gemotiveerd om zelf een boek op te pakken. Dit artikel staat daarom in het teken van YA-boeken: wat zijn ze en waarom zijn ze zo belangrijk voor de leesbevordering van jongeren? En lees zeker verder tot het eind, want we delen ook een paar van onze YA-boekentips! 

 

Wat zijn YA-boeken? 

Young Adult’ betekent ‘jongvolwassen’ of ‘adolescent’. Young Adult-boeken zijn geschreven voor jongvolwassenen of tieners van een leeftijd van 12 tot en met 20 jaar (en soms ook ouder), en zijn bedoeld om de overgang van kinderboeken naar literatuur gemakkelijker te maken. Deze boeken zijn meestal geschreven vanuit het perspectief van tieners en gaan over hun leven. Zo zijn belangrijke thema’s onder andere opgroeien, liefde, school en pesten, maar ook maatschappelijke kwesties zoals gender, identiteit, racisme en migratie. 

Het belang van YA-boeken 

Waarom zijn deze YA-boeken zo belangrijk voor de leesbevordering van jongeren? YA-boeken vormen een brug tussen kinderboeken en volwassenliteratuur. Het taalgebruik en de thema’s zijn complexer dan in kinderboeken, maar niet te moeilijk. Leerkrachten Nederlands gebruiken YA-boeken daarom steeds vaker in hun lessen. Het is namelijk cruciaal dat boeken toegankelijk blijven om jongeren te motiveren om te lezen. En YA-boeken zijn hier perfect voor! YA-taalgebruik is toegankelijker dan volwassenliteratuur, en jongeren identificeren zich vaak met de personages omdat ze dezelfde leeftijd hebben. Dit maakt de verhalen herkenbaar. Daarnaast zorgen de thema’s in YA-boeken ervoor dat leerlingen betrokken blijven, omdat de onderwerpen vaak actueel en relevant zijn. Perfect dus om leerlingen te betrekken bij actuele vraagstukken. Veel YA-boeken zijn ook ontzettend populair. Zo worden de boeken vaak besproken op sociale media, zoals TikTok.  

Eenvoudig Communiceren 

Eenvoudig Communiceren maakt deze YA-boeken nóg toegankelijker. Wij maken namelijk YA-boeken in eenvoudig Nederlands. Eén van onze meest populaire boekenseries is Leeslicht, geschreven op leesniveau A2/B1. Dit maakt de boeken geschikt voor minder vaardige lezers in het praktijkonderwijs of anderstalige jongeren met een aardige kennis van het Nederlands. De boeken uit de serie Leeslicht zijn hertaalde edities van bekende boeken, die in hun originele vorm te moeilijk zouden zijn voor onze doelgroep. Ook deze boeken behandelen actuele (maatschappelijke) thema’s zoals racisme, pesten en identiteit, maar blijven toegankelijk voor minder vaardige lezers. 

Onze boekentips 

Benieuwd naar onze boeken? Wij zetten een aantal YA-boekentips voor jouw leerlingen op een rijtje: 

The Hate U GiveAngie Thomas
Thema’s: identiteit, vooroordelen, racisme, politiegeweld

De 16-jarige Starr woont in een arme zwarte wijk, maar gaat naar school in een rijke witte buurt. Op een avond wordt haar beste vriend Khalil onterecht doodgeschoten door een politieagent. De agent ging ervan uit dat Khalil een drugsdealer was vanwege zijn zwarte huidskleur. Starr weet wat er die nacht gebeurd is, maar durft niet voor de waarheid op te komen. Ze wil graag bij haar klasgenoten van school horen, maar ook bij haar vrienden uit haar buurt. Alleen zijn dat verschillende culturen met verschillende normen, waarden, regels en ideeën over de politie. Wat moet ze doen?

Bij dit boek hebben wij ook lesmateriaal! Met dit lesmateriaal gaan leerlingen actief aan de slag met het boek. Ze bespreken het thema racisme en worden door het lesmateriaal geprikkeld om meer en preciezer te lezen. Verder oefenen ze met begrijpend lezen en moeilijke woorden. 

BlackmailCis Meijer
Thema’s: pesten, middelbare school, thriller

Jade heeft een roddelpodcast waarin ze sappige verhalen vertelt over de mensen op haar school. Ze is geliefd door velen, maar ook gehaat door sommigen. Wanneer Jade plots overlijdt, gaat haar beste vriendin, Tess, naar haar huis. Daar vindt ze een onafgewerkte podcast van Jade. Tess schrikt van de inhoud en begint zich af te vragen: was haar dood een ongeluk? Of was er meer aan de hand?

Iedereen krijgt klappenKhalid Boudou
Thema’s: drugs, geweld, opgroeien, sport

Iedereen krijgt klappen is een verhaal over Taha, een 17-jarige jongen die net uit een jeugdinrichting komt. Hij belooft zichzelf niet meer te blowen en sluit zich aan bij een boksschool. Taha blijkt al snel talent te hebben en wordt geselecteerd om mee te doen aan de Europese kampioenschappen. Maar dan raakt hij opnieuw verwikkeld in de drugswereld. Lukt het hem nog om op het rechte pad te blijven?

Deze boeken zitten ook in ons YA-bestsellers boekenpakket. Dit pakket bestaat uit 18 YA-bestsellers uit de serie Leeslicht Young Adults. En je krijgt nu 20% korting op het hele pakket! Perfect om je schoolbibliotheek aan te vullen. 

Benieuwd naar al onze YA-bestsellers? Bekijk dan de Leeslicht-serie op onze website. Wil je graag meer boekentips, aangepast op de wensen van jouw leerlingen? Stuur dan een e-mail naar info@eenvoudigcommuniceren.nl. Wij helpen je graag verder!