Reis door de geschiedenis met de jeugdboeken van EC

Oktober is de Maand van de Geschiedenis! En boeken over de geschiedenis hoeven helemaal niet stoffig te zijn. Ze kunnen zelfs heel leuk zijn, zoals de boeken van Eenvoudig Communiceren!

Want wist je dat wij een heleboel boeken hebben over de geschiedenis? Deze toegankelijke boeken zijn perfect om leerlingen op het vmbo, praktijkonderwijs of in de ISK de enthousiasmeren voor de geschiedenisles. Zo hebben wij literatuur uit de middeleeuwen, maar ook boeken over gladiators en vikings, over de Tweede Wereldoorlog en over het slavernijverleden.

We hebben ook drie series voor jongeren die over geschiedenis gaan: Heftige Historie (geschreven vanuit het perspectief van één hoofdpersoon uit de historie met achterin groepsopdrachten), Veertien – de tijd van je leven (verhalen vanuit het perspectief van een 14-jarige uit de geschiedenis), en Literatuur voor beginners (literaire klassiekers uit o.a. de middeleeuwen).

Maar we hebben nog veel meer boeken die over de geschiedenis gaan! Hieronder geven we een aantal boekentips. Leuk om de geschiedenisles bijvoorbeeld mee te beginnen, of als leesvoer thuis.

 

 

Orpheus in de onderwereld

In dit boek wordt je teruggevoerd naar de Grieks-Romeinse oudheid. Je leest drie spannende liefdesverhalen. Bijvoorbeeld het verhaal van Orpheus, een karakter uit de Griekse mythologie. Na de dood van zijn vrouw Eurydice reist hij af naar de onderwereld om daar met Hades, de god van de dood, te onderhandelen. Lukt het Orpheus om zijn vrouw terug te halen?

 

 

 

Max Havelaar

Dit boek vertelt het verhaal van de koffieboeren in Nederlands-Indië, die uitgebuit werden ten tijde van het Nederlandse koloniale gezag. Het boek is geschreven door Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwes Dekker), die ambtenaar was in Nederlands-Indië maar zich verzette tegen de koloniale misstanden. Er is ook lesmateriaal bij dit boek. Daardoor wordt het nóg makkelijker om de stof in de klas te bespreken!

Parnassia

Dit boek is gebaseerd op de waargebeurde verhalen van Joodse kinderen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken waren bij christelijke families. Na de oorlog bleven veel kinderen bij hun christelijke pleegouders, waardoor deze kinderen vaak op latere leeftijd worstelden met hun identiteit. In Parnassia wordt het joodse meisje Rivka in 1942 op jonge leeftijd ondergebracht bij een christelijk gezin. Wanneer Nederland bevrijd wordt, en haar vader haar op komt halen, herkent ze hem niet meer. Pas jaren later, wanneer Rivka zelf kinderen heeft, komt ze haar oorlogstrauma onder ogen, en verlaat ze zelf haar gezin. Dit aangrijpende boek is geschikt voor jongeren in de bovenbouw vanaf 16 jaar.

   

 

Interesse in ons volledige aanbod aan boeken met geschiedenis als thema, zowel fictie als non-fictie? Kijk dan op de website!