De bibliotheek is dicht. Wat als je wilt of moet lezen?
Dit is de tijd om aan je leesvaardigheid te werken. Maar dan moet je wel boeken in huis hebben! Bibliotheken en scholen bedenken oplossingen. Zo kan iedereen gewoon lekker (blijven) lezen.
Afhaalservice
Veel bibliotheken hebben een afhaalservice opgezet. Daar kan je digitaal bestelde boeken afhalen.
Bibliotheek biedt afhaalservice bij de boekhandel
Dini van Heumen-Hoekman schrijft: per 1 april introduceert de bibliotheek een afhaalservice. Klanten kunnen maximaal 3 boeken reserveren en deze materialen op afspraak ophalen in de Boekenberg
Bezorgen
Er zijn ook bibliotheken die boeken bij je thuis komen bezorgen. Zo brengt de bibliotheek van Amsterdam al sinds een ruime week boekenpakketen naar oudere Amsterdammers. Omdat zij extra kwetsbaar zijn en te kampen hebben met eenzaamheid.
Een andere bibliotheek heeft een samenwerking met New York Pizza opgezet, schrijft Erna Eikhoudt op Facebook.
Henny Kuper uit Westerbork vertelt dat je boeken mag reserveren bij de gesloten bibliotheek , en dan worden de boeken een paar dagen later netjes bezorgd.
Retourenvelop
Sommige scholen schaffen momenteel extra boeken aan en versturen deze naar hun leerlingen met een retourenvelop. Heeft de leerling het boek uit? Dan stuur hij/zij deze weer naar school.
Op school gaat het boek 3 dagen ‘in quarantaine’, om daarna extra gereinigd en naar de volgende leerling gestuurd te worden.
Leerlingen van een praktijkschool in Den Haag moeten iedere week naar school komen en dan krijgen ze een stapel lesmateriaal mee naar huis. Daar moet ook een leesboek bij zitten.
Digitale meeleesclub
Voorgelezen worden en zelf meelezen is goed voor de woordenschat en voor tekstbegrip. Alleen zijn fysieke leesclubs en taallessen op dit moment niet mogelijk. Gelukkig zijn er ook digitale alternatieven. Zo worden er op dit moment leesclubs georganiseerd met de boeken die wij op de pagina Lezen in tijden van Corona plaatsen.
Kortom, genoeg mogelijkheden voor uw leerlingen of cursisten om te blijven oefenen met lezen!
25 jaar Eenvoudig Communiceren
Dit jaar bestaat Eenvoudig Communiceren 25 jaar! Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.
Volg Eenvoudig Communiceren via Twitter, LinkedIn en Facebook