Op 4 mei herdenken wij in Nederland de oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we dat we in vrijheid leven. Dit is het moment om in aanloop daar naartoe aandacht te besteden aan de Tweede Wereldoorlog. Eenvoudig Communiceren heeft een ruim aanbod aan toegankelijke boeken over WOII. Vanwege haar 25-jarig jubileum doet Eenvoudig Communiceren elke maand een boek in de aanbieding. Maart is bij ons ‘herdenkingsmaand’. Daarom geven wij deze maand jubileumkorting op Parnassia, de vereenvoudigde roman van Joshua Zwaan over onverwerkt oorlogstrauma.

Ik overleefde AuschwitzMaart ‘herdenkingsmaand’
In 2019 en 2020 vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemden de artiesten Maan, Kraantje Pappie en Sam Feldt tot Ambassadeurs van de Vrijheid. Op deze manier wil het Comité met name de jonge generaties bewust maken van de lessen die wij uit de historie kunnen leren. Op 5 mei zijn ze te zien op de veertien Bevrijdingsfestivals. In aanloop naar 5 mei maakt het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met de ‘Ambassadeurs van de Vrijheid 2019’ mini-documentaires. DJ Sam bijvoorbeeld bezocht de townships in Johannesburg en sprak met bewoners over racisme, uitsluiting en apartheid. Kijk hier voor de docu’s van de Ambassadeurs. Wat ook helpt, is lezen over WOII, op school of thuis. Daarom is maart bij ons ‘herdenkingsmaand’.

Thema bevrijdingsfestivals: ‘In vrijheid kiezen’
Het thema van de Bevrijdingsfestivals dit jaar is: ‘In vrijheid kiezen’. Dit, in aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei 2019. Tijdens de veertien Bevrijdingsfestivals op zondag 5 mei komen de ongeveer 1 miljoen festivalbezoekers alles te weten over de geschiedenis van de Europese Unie, nut en noodzaak van Europese samenwerking, de verschillende politieke partijen waarop kan worden gestemd én muziek uit de verschillende lidstaten.

De Europese Unie ontstond als reactie op de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. In 1950 verenigde een aantal Europese landen zich om te zorgen voor een blijvende vrede. Goed om bij stil te staan in de klas, bijvoorbeeld bij de lessen burgerschap. Eenvoudig Communiceren hertaalde beroemde romans over WOII. Het lezen hiervan vergroot het inlevingsvermogen. Deze maand biedt Eenvoudig Communiceren jubileumkorting op de vereenvoudigde roman Parnassia van Joshua Zwaan.

ParnassiaRoman Parnassia – een persoonlijk oorlogsverhaal
Auteur Joshua Zwaan baseerde haar roman op historische feiten. In WOII doken veel joodse kinderen onder bij pleegouders. Vlak na de WOII werd vaak gedacht dat het voor deze ondergedoken kinderen beter was als zij zouden blijven bij hun christelijke pleegouders dan terug te keren naar hun eigen familie. Als gevolg hiervan is over honderden kinderen jarenlang strijd gevoerd tussen joodse en christelijke organisaties.
In het boek Parnassia wordt de kleine Rivka door jaar joodse ouders ondergebracht bij een kinderloze dominee en zijn vrouw in Zeeland. Rivka wordt vanaf dan Anneke en voor de buitenwereld zijn haar ouders omgekomen bij het bombardement op Rotterdam. Na de bevrijding staan Rivka’s echte vader en broertje op de stoep om haar op te halen. Zij herkent hen niet meer en kiest voor een nieuw bestaan als Anneke. Het verdere verhaal gaat over hoe de traumatische gebeurtenis uit haar jeugd haar verdere leven bepaalt. Een zeer indrukwekkend en meeslepend verhaal en dankzij de hertaling toegankelijk voor de minder vaardige lezer. Bestel de roman deze maand vanaf 12 maart en ontvang 5 euro jubileumkorting.

Anne Frank, haar levenMeer lezen over de Tweede Wereldoorlog
Eenvoudig Communiceren heeft nog veel meer boeken over de Tweede Wereldoorlog in eenvoudige taal:

  • Anne Frank; haar leven.
  • Bij ons in het dorp: dit boek van Jan Terlouw vertelt over het Nederlandse dorpsleven vlak na de Tweede Wereldoorlog.
  • Een soldaat in huis: een deel uit de serie Veertien, de tijd van je leven dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • Haar naam was Sarah: de beroemde en verfilmde roman van Tatiana de Rosnay.
  • De Holocaust - Het verhaal van een overlevende:  een graphic novel over een jong stel dat door de oorlog uit elkaar wordt gedreven.
  • Ik overleefde Auschwitz (voor lezers van 16 jaar en ouder): waargebeurd verhaal van de Hongaarse jood Ferenc, die als jongen in Auschwitz gevangen wordt en na de bevrijding helemaal naar Zweden loopt.
  • Kinderjaren: de bekende roman van Oberski over de oorlog en het concentratiekamp, verteld vanuit het perspectief van een kind.

logo EC25 jaar Eenvoudig Communiceren
Dit jaar bestaat Eenvoudig Communiceren 25 jaar en dat vieren wij met onze lezers. Elke maand geven wij jubileumkorting op een boek en delen wij onze tips. Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.