Schuldenproblematiek is een veelbesproken onderwerp de afgelopen dagen. Er zijn 1,4 miljoen huishoudens in Nederland met problematische schulden. Door het invorderingsbeleid van de overheid raken mensen met schulden vaak nog dieper in de financiële problemen. Laaggeletterdheid en schuldenproblematiek gaan vaak samen. Eenvoudig Communiceren heeft diverse uitgaven in makkelijke taal over omgaan met geld  en het regelen van geldzaken. Voorkomen van schulden is immers beter dan genezen!

Ik regel mijn geldzakenSpoedmaatregelen om te helpen
Hulp aan Nederlanders met ernstige schulden heeft de volle aandacht van de Tweede Kamer. Zo heeft staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, spoedmaatregelen aangekondigd. Deze maatregelen hebben onder meer betrekking op het stoppen van het onaangekondigd afschrijven van overheidsvorderingen door de Belastingdienst en het verhogen van de ‘beslagvrije voet’ voor jongeren. Dit betekent dat het deel van iemands inkomen waarop géén beslag gelegd mag worden, groter wordt.
Per 1 januari zou een wet ingaan die mensen met schulden moet helpen om genoeg geld over te houden voor hun vaste lasten. Maar omdat de Belastingdienst en het UWV kampen met ICT-problemen, gaat de wetgeving naar verwachting de komende twee jaar niet in.

Over schulden gesprokenLaaggeletterdheid onder mensen met schulden
Onderzoeker Nadja Jungmann, lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht, doet al jaren onderzoek naar het onderwerp. Zij heeft vaak genoeg gezien dat mensen door beslaglegging op hun inkomen veel te weinig geld overhouden om bijvoorbeeld te eten. Zij vraagt aandacht voor dit incassobeleid, waardoor vaak weer nieuwe schulden ontstaan. Het probleem is dat er gevraagd wordt om zelf stukken aan te leveren, wat mensen vervolgens niet doen. Ze vinden het eng om de deurwaarder stukken te geven, omdat ze hem niet vertrouwen. Of ze doen het niet omdat het heel veel informatie is, die ze ook niet altijd tot hun beschikking hebben. Eerder bleek al uit onderzoek dat onder mensen met schuldenproblematiek maar liefst vijftig procent de ‘indicatie laaggeletterd’ kreeg. Dit maakt het voor hen ook lastiger hun geldzaken goed te regelen.

Mijn LevenLezen over geldzaken
Om jongeren zo vroeg mogelijk zelfredzaam te maken, heeft Eenvoudig Communiceren diverse uitgaven over het regelen van geldzaken en het voorkomen van schulden.
Zo zijn er in de serie Mijn leven – zelf denken, zelf doen twee uitgaven die handvatten bieden om uit de schulden te blijven: Ik doe mijn administratie en Ik regel mijn geldzaken.

Ik doe mijn administratieIn de schulden raken, dat kan iedereen overkomen. Belangrijk advies: Praat over je schulden en zoek hulp! Dit lees je in Over schulden gesproken, een bundel interviews met mensen die openhartig vertellen over hun schulden, met voorwoord van onderzoeker Nadja Jungmann.

SchuldOok informatief en geschikt voor nieuwkomers zijn: Gewoon Zo – Hoe voorkom je schulden en Tel je geld op Oefenen.nl, een oefenprogramma voor mensen die minder geld uit moeten of willen geven en mensen die overzicht/inzicht willen hebben in hun inkomsten en uitgaven.

KlemFictie lezen over schulden? Dat kan met de jongerenromans Klem en Schuld, waarmee jongeren leren bewust te worden van omgaan met geld en meteen hun leesvaardigheid oefenen.

Eenvoudig Communiceren
Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook