Vlak voor Onafhankelijkheidsdag Suriname op 25 november is Eenvoudig Communiceren geïnterviewd door het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) over het hertaalde boek Wij slaven van Suriname van Anton de Kom. Het interview is uitgezonden op Radio Mart en de Surinaamse radio in Amsterdam. Directeur Ralf Beekveldt vertelt over de totstandkoming en waarom hij het toegankelijk maken van dit standaardwerk als morele plicht zag voor zijn uitgeverij, die zich richt op iedereen die moeite heeft met Nederlands lezen.
Uitgelezen boek als trofee
In het interview legt Ralf Beekveldt uit dat Eenvoudig Communiceren Nederlands enige uitgeverij is die makkelijke boeken maakt voor iedereen die moeite heeft met lezen. In een ontwikkeld land als Nederland zou je het niet verwachten, toch leest maar liefst een derde van de bevolking niet op het niveau dat je nodig hebt om in een maatschappij als de onze te kunnen functioneren. Voor deze mensen is het van belang dat ze leeskilometers maken. Hoe kun je dit beter doen dan te oefenen met boeken op aangepast (laag) leesniveau. Het zelfvertrouwen groeit, als zij erin slagen een boek helemaal uit te lezen. Het boek kan als trofee in de kast. Naast volwassenen zijn jongeren een belangrijke doelgroep voor Eenvoudig Communiceren. Het is namelijk van belang zo vroeg mogelijk te zorgen voor een ‘leesritme’ om leesproblemen later te vermijden.
Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.