Kinderboekenweek 2024: Toegankelijke boeken voor kinderen

De 70ste editie van de Kinderboekenweek gaat bijna van start! Deze vindt plaats van 2 t/m 13 oktober. Met als thema: ‘Lekker eigenwijs’. Initiatieven zoals de Kinderboekenweek zijn erg belangrijk. Want hiermee komt er meer aandacht voor (voor)lezen. Het is essentieel dat kinderen al vanaf jonge leeftijd in aanraking komen met boeken. Lees je voor aan je kinderen? Dan is de kans groot dat zij op latere leeftijd een rijkere woordenschat en beter leesbegrip hebben. Ook is hun leesmotivatie vaak groter (Demir-Lira et al., 2019 geciteerd in Stichting Lezen 2021). Wanneer kinderen dan zelf boeken gaan lezen, worden deze competenties nog sterker. Op de lange termijn helpt deze goede leesvaardigheid dan weer voor betere schoolprestaties en betere kansen op de arbeidsmarkt (Stichting Lezen 2021). Verder vergroot lezen de empathie van kinderen – door zich telkens in te leven in karakters die misschien een andere denkwijze of achtergrond hebben dan zichzelf, groeien hun sociaal cognitieve vaardigheden (Radboud Universiteit 2024). En, last but not least: lezen is ook gewoon heel leuk!

Wist je dat wij ook kinderboeken hebben in toegankelijke taal? Deze boeken zijn geschikt voor kinderen die moeite hebben met lezen. Bijvoorbeeld kinderen die pas sinds kort de Nederlandse taal leren en kinderen met dyslexie. De boeken hebben hoofdpersonages met verschillende achtergronden. De een is eigenwijs, de ander wat stiller. Ook zijn er boeken waarbij de personages uit een ander land komen. Zo leren kinderen wat over iemand met een andere afkomst dan zijzelf. Of herkennen zichzelf juist in iemand die uit hetzelfde land komt.

We lichten een paar van onze kinderboeken uit!

De hamster van Rawa: meeluisterboek

De hamster van Rawa gaat over Rawa, die een spreekbeurt moet houden in de klas. Ze neemt hiervoor haar hamster mee naar school. Maar dan wordt de klas onrustig, en ontsnapt Rawa’s hamster… Er zijn twee versies van dit boek: een gewone versie en een meeluisterboek! Bij het meeluisterboek kun je online luisteren naar het verhaal. Dit boek komt uit de serie Mijn klas. Deze bestaat uit tien korte, geïllustreerde verhalen voor kinderen die pas kort Nederlands lezen. In elk verhaal staat een ander kind uit de multiculturele klas centraal. Het leesniveau van de serie is A1/A2. Voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.

Mijn naam is Anne

Mijn naam is Anne is het dagboek van Anne Frank in makkelijke taal, voor kinderen vanaf 8 jaar die moeite hebben met lezen. Anne schrijft over haar dromen, twijfels en verlangens ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zo schrijft ze over haar ervaringen in het Achterhuis, haar eerste kus en haar ambitie om professioneel schrijfster te worden. Een bijzonder, belangrijk boek. Taalniveau A1/A2.

Vlugge vingers

Milo heeft geen fijne thuissituatie. Zijn ouders hebben niet veel geld en zijn vader drinkt veel. Op een avond wordt Milo’s vader boos op hem en geeft hem een straf: hij moet elke dag met 20 euro thuiskomen. Milo doet zijn best, maar het is een lastige opgave. Maar dan ontmoet hij pianist Steve en ontdekt dat hij talent heeft voor pianospelen. Vlugge vingers komt uit de serie Het talent van..., een hartverwarmende serie voor kinderen van 10-13 jaar, geschreven in makkelijke taal (onder 1F/AVI midden 7). De serie laat zien dat ieder kind talenten heeft.

 

Benieuwd naar onze andere kinderboeken? Bekijk ze hier!

 

Bronnen

Demir-Lira ÖE, Applebaum LR, Goldin-Meadow S, Levine SC. 2019. “Parents’ early book reading to children: Relation to children's later language and literacy outcomes controlling for other parent language input.” Dev Sci. 2019; 22:e12764. https://doi.org/10.1111/desc.12764

Radboud Universiteit. “Verdiep je empathie door meer en vaker te lezen!” 11 januari 2024. https://www.ru.nl/onderzoek/onderzoeksnieuws/verdiep-je-empathie-door-meer-en-vaker-te-lezen

Stichting Lezen. 2021. “Waarom doet lezen ertoe.” 2 maart 2021.  https://www.lezen.nl/blog/waarom-doet-lezen-ertoe/