Lekker luchtig: tips voor vrolijke boeken

Veel nieuwkomers hebben moeilijke dingen meegemaakt. Zij lezen daarom graag iets luchtigs tijdens de taalles. Wij hebben om die reden niet alleen serieuze, maar ook vrolijkere boeken! Ben jij dus op zoek naar luchtige, positieve boeken voor in de klas of in het taalhuis? Dan zijn de volgende boeken goede keuzes! De boeken zijn gerangschikt op leesniveau, van A1 tot en met B1. 

Mo en Noor - deel 1 – Leesniveau A1. Mo en Noor is een serie met drie boeken geschreven op leesniveau A1. De boeken gaan over de Iraanse nieuwkomers Mo en Noor, die verliefd op elkaar worden. Het eerste boek gaat over het liefdesverhaal van Mo en Noor: hoe ze elkaar ontmoeten, hun Nederlands lessen samen, en hoe ze uiteindelijk een stel worden. Deel 2 en deel 3 zijn wat spannender, maar hebben wel een positief einde. Deze vervolgdelen zijn geschikt voor lezers die van thrillers houden en wel tegen wat spanning kunnen.  
Een dag in… – Leesniveau A1. Een serie van 12 makkelijke verhalen, geschreven voor inburgeraars door NT2-docent Willemijn Steutel. Ieder deel speelt zich af in een andere maand. Ook komt elk hoofdpersoon uit een ander land en maakt andere dingen mee. Het boek Achmed zingt een lied gaat bijvoorbeeld over de 17-jarige Achmed uit Libië, die filmpjes van zijn liedjes op YouTube zet. Hij wordt al snel verliefd op een fan uit Nederland. Het boek Joseph op de markt gaat over Joseph uit Senegal, die bevriend raakt met Siem. Hij werkt bij de viskraam op de markt en nodigt Joseph uit voor een heuse haringparty.
Woordwinst 1 en Woordwinst 2– Leesniveau A1. Deze series bestaan uit herkenbare verhalen over nieuwkomers in Nederland. Met als doel: nieuwe woorden leren! Deze geïllustreerde boeken zijn geschreven door NT2-docent Johan van Caeneghem. De thema’s van de boeken zijn gebaseerd op de thema’s van de inburgeringsexamens op A2. De boeken maken verder gebruik van de woorden uit de woordlijsten van Boom NT2. Net als bij de serie Een dag in… gaat elk boek over een ander hoofdpersoon met telkens een andere achtergrond. Zo gaat het boek Eerlijk over de 22-jarige Ines uit Marokko. Ze woont sinds haar vijftiende in Nederland en wil graag een baantje. Ze wordt oppas voor de 6-jarige Pam. Dat is niet helemaal wat ze wilde, maar dan heeft ze opeens mazzel. Deze positieve, luchtige boeken zijn gericht op (jong-)volwassenen die op A1/A2 niveau Nederlands lezen.
Hanna’s verjaardag – Leesniveau A1/A2. Hanna is bijna 50, maar wil geen feest geven. Want volgens haar valt er niks te vieren. Ze heeft geen baan en geen vrienden. Ze besluit op vakantie te gaan. En uiteindelijk krijgt ze toch nog een hele leuke verjaardag! Dit verhaal gaat over het belang van vriendschap en heeft een mooi, positief einde. Het boek komt uit de serie Leesstraat en is geschikt voor volwassenen in het NT1- en NT2-onderwijs.
Dansen in de regen – Leesniveau A1/A2. In dit boek zitten dezelfde karakters als Hanna’s verjaardag, maar de boeken zijn afzonderlijk van elkaar te lezen. Hanna besluit om met Pasen een feest te geven. Maar daar komt van alles bij kijken! Koken, muziek uitkiezen, paaseieren verstoppen… Zal het Hanna lukken om een geweldig feest neer te zetten? Een vrolijk verhaal geschikt voor volwassenen in het NT1- en NT2-onderwijs.
Herrie in huize Avondrood – Leesniveau A1/A2. Meneer De Vries woont in een verzorgingstehuis, maar krijgt daar ruzie met een oude bekende...Kunnen ze hun meningsverschillen naast zich neerleggen? Dit is een grappig verhaal met een positieve wending. 
Lot uit de loterij – Leesniveau A2. Uit de serie Werkelijk/Waar, gebaseerd op echte verhalen uit het nieuws. Hassan is verliefd en vraagt een meisje uit op date. Maar hij heeft niet genoeg geld, dus besluit hij om mee te doen aan de loterij. Als hij de loterij wint, zal hij haar bellen. Maar het lot heeft andere plannen met hem...
SOS in de bergen – Leesniveau A2. Uit de serie Werkelijk/Waar, gebaseerd op echte verhalen uit het nieuws. Hans en Lea krijgen een hond, Joeri. Maar Hans vindt de hond maar niks. Totdat ze naar Oostenrijk gaan en Joeri een ware held blijkt te zijn.
Zwaar verliefd – Leesniveau A2/B1. Een luchtig en grappig liefdesverhaal waarin Isa verliefd wordt op Ruben. Ze durft niet te geloven dat hij haar ook leuk vindt, omdat ze zichzelf te zwaar vindt. Zal ze zich over haar onzekerheden heen kunnen zetten? Dit boek is ook verfilmd. Dat kan lezers ondersteunen omdat ze het verhaal dan herkennen en beter begrijpen.
Amalia – Leesniveau A2/B1. Een persoonlijk en vlot geschreven boek over Amalia, dat inzicht geeft in het leven van de kroonprinses. Interessant voor lezers die meer willen weten over de koninklijke familie in Nederland.
Lokaal 14 – Leesniveau A2/B1. Dit boek bestaat uit acht verhalen over NT2-cursisten. Zij gaan allemaal naar Nederlandse les en hebben ieder hun eigen verhaal. Zo wordt Ammar verliefd op een klasgenoot, wil Nadia haar zoons graag helpen, en is Ibrahim op zoek naar werk. De verhalen in het boek zijn grappig en herkenbaar voor iedereen die Nederlands aan het leren is.
Johan Cruijff: Mijn verhaal – Leesniveau A2/B1. Dit boek is een autobiografie over de Nederlandse voetbalheld Johan Cruijff. Leuk voor lezers die van voetbal houden en meer over dit Nederlands icoon willen weten. Een inspirerend verhaal!
Mevrouw mijn moeder – Leesniveau A2/B1. Yvonne Keuls verhuist als klein meisje samen met haar familie van Indonesië naar Nederland. In dit boek vertelt ze over haar bijzondere moeder. Een eigenwijze, lieve, en sterke vrouw. Hoewel de auteur en haar moeder uit Indonesië komen, is het boek ook herkenbaar voor andere mensen met een migratieachtergrond, want je leest hoe het is om te settelen in een andere cultuur.

We hebben nog veel meer vrolijke, luchtige boeken! Kijk hiervoor op onze website of bestel de gratis catalogus. Wilt u op maat gemaakt advies? Neem dan contact op met info@eenvoudigcommuniceren.nl.