Het is een vraag die steeds weer terugeert bij onze uitgeverij: heeft u meer korte verhalen? Voor veel beginnende lezers, jong of volwassen, zijn korte verhalen ideaal. De spanningsboog van zo’n verhaal is niet te lang, de hoeveelheid tekst is beperkt. In een leesgroep of klas kan men in een sessie een kort verhaal doorgaans goed behandelen; het is een overzichtelijk traject, zowel qua leestijd als te behandelen thematiek.
Korte verhalen
Lezersverzoeken zijn voor ons een serieuze aangelegenheid. Het is immers goed steeds de behoeften ‘van de gebruiker’ te weten en eraan te voldoen. Zo ook met de behoefte aan korte verhalen-bundels.
Gelukkig hebben wij auteurs die hier een duidelijk talent voor hebben. Met name onze Vlaamse auteurs excelleren in korte verhalen. Vandaar dat wij deze maand met twee nieuwe korte verhalen-bundels komen, allebei van Belgische origine weliswaar, maar zeer geschikt voor het hele Nederlandse taalgebied. Het gaat om Nooit Vergeten van Martine Vispoel en De Vrolijke Hond van Josée van Laer.
Nooit vergeten
In Nooit Vergeten zet Martine Vispoel in vijf korte geschiedenissen steeds een levensechte gebeurtenis neer, die herkenbaar zal zijn voor velen. Een weggelopen hond die voor een nieuw vriendschapscontact zorgt, een oorlogsherinnering waaraan een staartje zit, een val die weliswaar tot een bezoek aan de Eerste Hulp leidt maar ook voor een assertiviteitsmoment zorgt – het zijn verhalen als kleine rimpelingen in het water; gewone levensgebeurtenissen die soms, haast ongemerkt, een kleine levensverandering inluiden.
De vrolijke hond
Het gewone leven is ook bij auteur Josée van Laer het uitgangspunt. Haar verhalen spelen zich vaak af in de metropool Antwerpen. Het gaat vaak om de kleine keerpunten in het leven. Een jonge homoseksueel die zijn vader het nieuws van zijn geaardheid vertelt, een verwende zoon die erachter komt dat geld uitgeven makkelijk is, maar geld verdienen een stuk moeilijker. Een vrouw die op een dieptepunt zit en dan ineens de lotto wint. Een postbode die graag een hond wil, er dan toevallig één vindt, maar die blijkt toch van iemand anders te zijn; een jong vrouw met wie het meteen klikt. Verhalen met een grote herkenbaarheidsfactor, ‘uit het leven gegrepen’ zogezegd, maar wel steeds met een verrassende wending. Verhalen die aangeven hoe betrekkelijk het leven is, dat je vaak met teleurstellingen moet zien te leven, maar dat die teleurstellingen je vaak ook een stap verder brengen.
Twee kersverse bundels dus met ultrakorte, goed leesbare verhalen, te begrijpen voor iedereen. Op A1 + niveau geschreven. Verhalen die in korte tijd met name voor aarzelende volwassen lezers een vertrouwde en herkenbare wereld oproepen en tot verder lezen zullen aanzetten. En verder lezen: dat is steeds wat we met onze boeken willen bereiken! In komende tijd gaan we meer verhalenbundels publiceren. We houden u op de hoogte!
25 jaar Eenvoudig Communiceren
Dit jaar bestaat Eenvoudig Communiceren 25 jaar! Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.
Volg Eenvoudig Communiceren via Twitter, LinkedIn en Facebook