Er zijn niet veel mensen die kunnen zeggen dat ze drie concentratiekampen en een scheepsramp hebben overleefd. Wim Aloserij (1923-2018) kon dat wel. Frank Krake ontmoette hem in 2017, tijdens een lezing over de Tweede Wereldoorlog. In dit boek vertelt Wim Aloserij voor het eerst in zijn leven zijn hele verhaal. Frank Krake schreef het op. Eenvoudig Communiceren brengt in januari De laatste getuige in eenvoudige taal uit, bewerkt tot een makkelijk leesbare tekst door Karine Jekel.
Tewerkstelling
Als u dacht dat er al genoeg over de Tweede Wereldoorlog verschenen is dan heeft u het mis. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat in de Tweede Wereldoorlog de oudste, of de op een na oudste zonen van Nederlandse gezinnen naar Duitsland werden gebracht om te werken.
Wim Aloserij
Wim Aloserij, werkte bij een slagerij in Amsterdam toen hij werd opgehaald om tramonderdelen te maken in een Duitse fabriek. De arbeidsomstandigheden werden steeds slechter. Werknemers moesten in barakken wonen. Wim besloot te ontsnappen. Helaas eindigt het verhaal daar niet. Wim Aloserij overleefde in totaal drie concentratiekampen en een scheepsramp.
Frank Krake
Naast het dramatische plot is De laatste getuige ook een verhaal over moed, doorzettingsvermogen en een optimistische levenshouding. Dat is een typische Krake-invalshoek. Zo beschreef hij eerder in de roman Menthol het huwelijk tussen een zwarte man en een witte vrouw in de jaren 20 vorige eeuw. Ondanks alle moeilijkheden bleven ze kiezen voor de liefde. Zelfs als het betekende dat ze moesten scheiden zodra de oorlog uitbrak.
Jubileum 16 januari
Krake heeft een neus voor opvallende verhalen, en zorgt er altijd voor dat hoop en optimisme een stem hebben. Op 16 januari is hij een van onze sprekers op de Toen & Nu jubileumviering van Eenvoudig Communiceren in Scheltema op het Rokin. Kom vooral langs!