Op weg naar de Paralympische Spelen: in gesprek met de auteurs van Kampioen 2.0, Corien Oranje en Olivier van de Voort

Op woensdag 28 augustus beginnen de Paralympische Spelen in Parijs. Dan staat Olivier van de Voort op de startblokken bij het zwemmen. Deze getalenteerde zwemmer verloor op elfjarige leeftijd zijn linkeronderbeen door een ongeluk met een pony. Over zijn verhaal schreef Corien Oranje een boek: Kampioen. Een aantal jaar later schreef Corien samen met Olivier een tweede deel, Kampioen 2.0. Dit boek beschrijft niet alleen Oliviers ongeluk, maar ook hoe hij weer begon met zwemmen en uiteindelijk naar de Olympische Spelen in Rio ging.

Wist je dat Kampioen 2.0 het enige Nederlandstalige kinderboek over de Paralympische spelen is? En laten wij nou net dit boek hertaald hebben naar eenvoudig Nederlands! Hiermee is het boek toegankelijk voor iedereen. In aanloop naar de Paralympische Spelen in Parijs gingen wij in gesprek met de twee auteurs over het verhaal achter het boek en de impact ervan op kinderen en jongeren.

Wat was de reden voor het schrijven van Kampioen 2.0?

Corien: Ik ken Olivier al heel lang, sinds hij 6 jaar oud was. Onze families waren bevriend. Toen hij 11 was, kregen we het bericht dat Olivier een ernstig ongeluk had gehad. Dat was enorm schrikken. We bezochten hem in het ziekenhuis en ik dacht toen al: dit is een bijzonder verhaal. Maar toen begon Olivier één jaar na zijn ongeluk ook gewoon weer met zwemmen. Hij won zelfs wedstrijden! Ik vroeg toen aan Olivier of ik een boek over hem mocht schrijven. Dat vond hij een goed idee, want hij had ook wel zo'n boek willen lezen toen hij in het ziekenhuis lag, maar dat was er nog niet. Hij hoopte dat zijn verhaal misschien wel andere kinderen of jongeren zou kunnen inspireren. Zo ben ik begonnen aan Kampioen. Een aantal jaar later schreven we samen het tweede deel, Kampioen 2.0. Dat is meer Oliviers eigen verhaal. Er staat ook een heel deel bij dat hij professioneel zwemmer werd.

Olivier: Kampioen eindigde met het feit dat ik Fries kampioen werd. Maar hierna heb ik nog zo veel meer gedaan, ik ging bijvoorbeeld naar de Paralympische Spelen in Rio. Dus ik dacht, hier hoort een tweede deel bij.

Wat is de betekenis van Kampioen 2.0 voor kinderen en jongeren?

Corien: Wij gaan allebei veel langs op scholen. Ik zie dat het boek en het verhaal van Olivier een blijvende impact heeft op kinderen. Ik hoor soms nog jaren later hoeveel indruk het verhaal op leerlingen heeft gemaakt. Het is een verhaal wat je niet meer vergeet. Het bijzondere aan dit boek is dat kinderen eerst lezen over een jongen zoals zijzelf. Heel sportief, altijd buiten aan het spelen. En van het ene op het andere moment verandert zijn leven ingrijpend. Maar hij geeft niet op en blijft doorgaan. Je merkt dat de kinderen echt meeleven met Olivier en door het verhaal geïnspireerd raken, ook kinderen die niet zo van lezen houden.  

Olivier: Het boek gaat over omdenken, over veerkrachtig zijn. Dus een vervelende situatie omdraaien naar iets positiefs. En om anderen en jezelf het tegendeel te bewijzen. Dat kan veel kracht geven, ook aan mensen die bijvoorbeeld onbewust een beperking voelen. De kern van het boek is eigenlijk: ook al heb je een beperking of wat bagage, als Olivier het kan, dan kan jij het ook! Dat probeer ik kinderen ook mee te geven wanneer ik langsga op scholen.

Wat vinden jullie van de eenvoudige versie van het boek?

Corien: Ik heb in 2022 zelf contact opgenomen met jullie uitgeverij met de vraag of er een eenvoudige versie van het boek geschreven zou kunnen worden, omdat ik dacht dat dit boek daar heel geschikt voor zou zijn. Want ook kinderen en jongeren die moeite hebben met lezen vinden dit verhaal zo bijzonder, dat ze het boek willen gaan lezen. Dat vind ik ook zo mooi aan deze uitgave van Eenvoudig Communiceren: dat zelfs als lezen lastig is, je met deze versie wel het hele verhaal kan lezen. En het is ook geschikt voor volwassenen! Bijvoorbeeld voor mensen voor wie Nederlands de tweede taal is. Het is geen kinderachtig boek, maar een inspirerend verhaal.

Olivier: Ik heb dyslexie. Dus ik kan zelf ook wat minder snel lezen. Dus wat jullie uitgeverij doet, past goed bij mij. Deze versie is een fijn hulpmiddel voor mensen die moeite hebben met lezen. Er zijn ook steeds meer mensen in Nederland die de Nederlandse taal nog moeten leren. Met dit boek krijgen ze een kans om hun taalniveau beter te ontwikkelen, dus dat is heel mooi.

Wat willen jullie nog aan lezers meegeven?

Corien: Het verhaal van Olivier is inspirerend voor iedereen: van kinderen tot volwassenen. En Olivier blijft verder schrijven aan zijn verhaal, want hij gaat dit jaar weer naar de Paralympische Spelen. Hij geeft niet op. Dat maakt zijn verhaal zo bijzonder.

Olivier: Als je het leven om je heen wat positiever ziet, dan wordt het leven ook steeds leuker! Denk dus niet te negatief over situaties. Dat is heel moeilijk, maar als omdenken lukt, dan helpt dat enorm. En volg je dromen! Geef niet op.

Corien Oranje met een aantal van haar boeken, waaronder Kampioen.

Olivier van de Voort in actie tijdens zwemwedstrijden en voor de klas.

 

Benieuwd naar het boek Kampioen 2.0? Bekijk dan de filmpjes! Hierin introduceren we het boek en lezen een stukje voor.