In DWDD vertelt Koch hoe hij 20 jaar geleden aan het boek Geachte heer M. was begonnen, en er eigenlijk in was vastgelopen. ‘Ergens tussen Het Diner en Zomerhuis met zwembad heb ik het weer opgepakt.

De perfecte misdaad

Toen wij voor onze serie www.boekenboeien.nl aan een aantal auteurs van wie wij werk mogen hertalen voor onze doelgroep van veelal zwakke lezers, om een plot voor deze jongerenserie vroegen, kwam Herman Koch met een plot: De verdwijning. Marian Hoefnagel maakte er een spannende verhaal over een nooit opgeloste misdaad van, en verwerkte er 80 schooltaalwoorden economie in. Onder de titel ‘De perfecte misdaad, wordt dit verhaal door jongeren in praktijkonderwijs en vmbo verslonden. Het boek verscheen in 2012.De clou van het verhaal is een random bedachte en uitgevoerde moord op een leraar door vier tieners.

Abel krijgt nieuwe buren: Herman en zijn veel jongere vrouw Karin. Abel voelt zich meteen aangetrokken tot Karin. Met haar man heeft hij liever niets te maken. Maar dan blijkt dat Herman allerlei dingen weet over Abels verleden…