Positief nieuws in toegankelijke taal

Als je zelf kan lezen en schrijven, sta je er misschien niet bij stil dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Niet goed kunnen lezen en schrijven heeft op veel mensen een grote impact die verder rijkt dan een boek niet kunnen lezen. Vergeet namelijk niet dat we dagelijks op nog veel meer manieren omringd zijn door letters. Een bijsluiter, een gebruiksaanwijzing, een productomschrijving: de maatschappij is ingericht op mensen die vaardig zijn in lezen. En vooral de manier waarop wij het dagelijkse nieuws consumeren is bijna niet te doen voor mensen die lezen lastig vinden. Daarom slaan uitgeverij Eenvoudig Communiceren, Steffie.nl, Oefenen.nl en ervaringsdeskundige Freek Felet de handen ineen voor een inclusief kanaal met toegankelijk (en vooral positief) nieuws.

Positief nieuws
Om mee te doen in onze maatschappij is het bijhouden van nieuws ontzettend belangrijk. Maar te veel negatief nieuws creëert gevoelens van angst. Dagelijks lezen over alles dat niet goed gaat in de wereld, maakt de gebruiker bang. Pak een willekeurige krant en je leest al snel over rampen, corona, misdaad, ongelukken, branden of ander leed. Maar dit kan ook er ook aan bijdragen dat gebruikers het nieuws uiteindelijk volledig de rug toe keren. Juist voor de mensen die lezen lastig vinden, realiseert dit project met Steffie.nl een positieve nieuwsvoorziening. Samen met onze redactie van de Start!-krant wordt goed nieuws geschreven en omgezet naar begrijpelijke berichten op taalniveau B1. Met berichten over binnen en buitenland met nuttige informatie, leuke weetjes, praktische verhalen met tips en uitleg over allerhande onderwerpen.

‘Alle tekst van Steffie wordt voorgelezen door middel van spraaksynthese of de mooie voice-over van Renée Postma, de vaste nieuwslezeres van het ANP-nieuws. Ook voorzien we de voorgelezen tekst per zinsdeel van highlights en verklarende animaties. En, waar mogelijk, voegen we een eenvoudig beeldverhaal of passende illustratie toe’, aldus Jacques de Wit, directeur van Steffie.

Benieuwd naar een positief nieuwsartikel in toegankelijke taal? Hieronder een voorbeeld over een klimmer die een schat vindt. Of klik hier om rechtstreeks naar het artikel te gaan.