Wij slaven van SurinameIn 2018 verscheen bij Eenvoudig Communiceren een vereenvoudigde editie van Wij slaven van Suriname, de klassieker van Anton de Kom uit 1934. Het is één van de titels die me na aan het hart ligt. Niet alleen omdat ik een band heb met Suriname en er ben geweest. Het boek heeft me ook de ogen geopend voor een totaal andere wereld dan de mijne. Het heeft me op een nieuwe manier laten kijken naar de vanzelfsprekendheden in mijn eigen leven.

Neem de discussie over Zwarte Piet. Voor mij was Sinterklaas jarenlang alleen maar een feest. Zo vierden we het thuis toen ik klein was. De strenge Sint, de vrolijke Pieten en heel veel cadeaus. We wisten niet beter. Toen mensen lieten weten dat ze zich gekwetst voelden door de figuur van Zwarte Piet was mijn eerste reactie dan ook één van ongeloof. Ik had er zulke fijne herinneringen aan, hoe kon het dan racisme zijn?

Ik was niet de enige die zo dacht. Heel veel Nederlanders keken op dezelfde manier naar Zwarte Piet. En konden zich moeilijk voorstellen dat het ook anders zou kunnen voelen. Dat er wel degelijk mensen zijn die vanuit hun ervaringen een totaal ander beeld hebben. Die willen dat dingen veranderen.

Boeken zijn bij uitstek een middel om je in de denkwereld van een ander te verplaatsen. Om de wereld en de geschiedenis vanuit een ander perspectief te bekijken. Natuurlijk vond ik Zwarte Piet niet racistisch, op Nederlandse bodem hebben wij nooit slavernij aan den lijve ondervonden. Voor ons was het een ver-van-mijn-bed-show.

Dat is heel anders voor Suriname. Dat land en zijn bevolking dragen de levende herinnering aan de slavernij met zich mee. Het waren hun voorouders die als slaaf naar Suriname kwamen. Slavernij heeft het land gevormd, net als de manier van denken. Lees je Anton de Koms meesterwerk, dan begrijp je dat niet alleen; je voelt het ook.

Alle boeken die we bij Eenvoudig Communiceren uitgeven, zijn me even dierbaar, maar een enkele springt eruit. Wij slaven van Suriname is een boek dat door iedereen gelezen zou moeten worden. Zeker nu het onderwerp racisme weer hoog op de agenda staat. Het helpt ons de ander te begrijpen. Zodat we naar elkaar kunnen blijven luisteren.

25 jaar Eenvoudig Communiceren
Dit jaar bestaat Eenvoudig Communiceren 25 jaar! Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook