Een klein half jaar geleden deden we een oproep op LinkedIn. Wie heeft er ervaring met schoolbezoeken in Suriname? Tot wie kunnen wij ons wenden als we meer informatie willen om een bezoek goed voor te bereiden? En wat zijn de do's en don’ts? We kregen veel reacties en tips en kunnen inmiddels met een tevreden gevoel terugkijken naar een geslaagd werkbezoek. Dat willen we graag met u delen, daarom hier een linkje naar het uitgebreide verslag van ons teambezoek aan Suriname.

Waarom Suriname?
De aanleiding tot het maken van een reis met het hele team van uitgeverij Eenvoudig Communiceren was het 25-jarig bestaan van de uitgeverij.
Maar de locatie werd ons ingegeven door een recente publicatie: Het standaardwerk van Anton de Kom: Wij slaven van Suriname, was door ons hertaald en uitgegeven. Een monument tegen de slavernij, maar ook een bijzondere geschiedenis van Suriname. Geschreven door de zoon van een vrijgemaakte slaaf. Bijzonder in die zin dat Anton de Kom de eerste Surinamer was, die de geschiedenis van zijn land opschreef vanuit het perspectief van een vrije zwarte man.
Een boek dat in Suriname verplichte kost is in het onderwijs, maar ook een boek dat door velen niet gelezen kon worden door het taalgebruik en de vele uitweidingen met bewijzen in het oorspronkelijke manuscript.

Enthousiast
De bewerking van Wij slaven van Suriname werd in Suriname zonder enige uitzondering enthousiast ontvangen. En tijdens ons bezoek kregen we steeds meer gelegenheid tot het maken van kennismakingsbezoekjes aan allerlei partijen in en buiten het onderwijsveld. Lees het verslag voor meer couleur locale.

Economische situatie
Het onderwijs in Suriname heeft veel behoefte aan leesboeken die uitgaan vanuit de eigen leefomgeving. Immers, beginnende lezers willen zich identificeren met een verhaal, hoofdpersoon of gebeurtenis, en dat gaat maar lastig als de boeken voor de Nederlandse jeugd zijn geschreven en uitgegeven. Maar in Suriname is niet zoveel geld beschikbaar voor het ontwikkelen van lees- en lesmateriaal. Eenvoudig Communiceren gaat proberen een bundel uit te geven, geschreven door auteurs uit de schrijversgroep 70 uit Suriname. En we zijn bezig met een bundel verhalen van een in Suriname wonende Nederlander over het leven van alledag in Suriname.

Herinnering
Ter herinnering aan onze trip naar Suriname, waar we tijdens de Pinsterdagen ook nog een jungletocht hebben gemaakt, maakte collega Janneke Dirks dit filmpje.