Thuisfront compleetAnnie van Gansewinkel heeft voor onze reeks Thuisfront een nieuwe roman geschreven. Het manuscript is net binnen en we hebben het met ontroering gelezen.
Thuisfront is een serie waarin we verhalen vertellen vanuit een jongere van een jaar of vijftien. Die jongere maakt eigenlijk altijd iets speciaals mee. En vaak is dat bijzondere niet zo leuk.
Zo is het thema van Zat een verslaafde moeder. En gaat  Sleutelen over een jongen die niet wil worden wat zijn vader van hem eist.
In Mams heeft een dochter het overlijden van haar moeder te verwerken en in Schuld raakt een tiener eigenlijk buiten zijn schuld in de schulden.
GeraaktEn onze net verschenen titel Geraakt gaat over de impact van zinloos geweld op een slachtoffer.

Vast gaat over een jongen wiens vader in de gevangenis zit. Wij vroegen Annie hoe zij op dit thema is gekomen.

Vast'Annie, je hebt het boek ‘Vast’ geschreven. Het gaat over een jongen van wie de vader in de gevangenis zit. Hoe kwam je op het idee?'
Ik ben in verschillende gevangenissen op bezoek geweest, vroeger ook voor mijn werk als journalist. Ik zag daar jongeren, mannen en vrouwen. Ik bedacht: sommigen hebben ook kinderen. Hoe is het voor een kind als je vader of moeder in de gevangenis zit?

'Wat heb je met dat idee gedaan in je boek?'
Het verhaal gaat over Jim die 14 is als zijn vader wordt opgepakt. Eerst wil hij niets meer met zijn vader te maken hebben. Hoe kon hij zo stom zijn? Maar Jim mist hem ook. Het blijft toch zijn vader. Jim gaat bij zijn vader op bezoek.

'Hoe heb je je voorbereid op dit boek?'
Ik heb drie weken in een schrijvershuis gewoond in Veenhuizen. Dat is in een dorp in Drenthe met twee gevangenissen en het Gevangenismuseum.
Ik ben ook een paar keer in de gevangenis van Veenhuizen geweest. Hoe gaat het wanneer je als kind bij je vader op bezoek komt? Ook ben ik daar bij een vader-kinddag geweest. Kinderen vanaf baby’tjes tot pubers komen dan 2 uur op bezoek bij hun vaders.
Toen zag ik hoe belangrijk het is dat kinderen toch contact houden met hun gedetineerde ouder. Stel je voor dat je elkaar jaren niet meer ziet! Het blijft toch je vader of moeder.

'Waarom wil je graag dat jongeren je boek lezen?'
Ik wil laten zien dat kinderen ook gestraft worden. Je vader of moeder heeft iets verkeerd gedaan, maar het gezin krijgt ook straf. Vaak is er minder geld, omdat werk of uitkering stoppen. Je draagt een geheim met je mee. Of je praat er wel over en dan willen kinderen soms niets meer met je te maken hebben. Maar jíj kunt er niets aan doen!

Annie van Gansewinkel'Wat vind je bijzonder als je een gevangenis bezoekt?'
Overal zijn deuren en sleutels, het valt me elke keer weer op. Aan de ene kant van de gevangenispoort bepalen anderen wat je moet doen. Aan de andere kant van de poort kun je gaan en staan waar je wilt.
Elke keer als ik naar buiten stap, haal ik eerst diep adem. Ik zie de ruimte om me heen en voel me vrij.

Eenvoudig Communiceren

Keurmerk Makkelijk LezenVoor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook