Op 22 januari zijn de Nationale Voorleesdagen weer begonnen. De Stichting CPNB organiseert deze jaarlijkse campagne sinds 2004, op initiatief van Stichting Lezen. In de bibliotheek van Zoetermeer opende niemand minder dan H.K.H. Prinses Laurentien het Nationale Voorleesontbijt. Ze las voor uit Moppereend, geschreven door Joyce Dunbar, met illustraties van Petr Horáček. Moppereend is verkozen tot Het Prentenboek van het Jaar 2020.

De doelstelling van de Nationale Voorleesdagen is om een stimulans te geven aan het voorlezen. Want voorlezen maakt een groot verschil. Baby’s, peuters en kleuters die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taalontwikkeling. Van de kinderen die niet worden voorgelezen heeft 30% voldoende woordenschat voor een goede start op school. Van de peuters en kleuters die wel geregeld zijn voorgelezen heeft bijna 70% voldoende woordenschat.

Ook kunnen boeken de weg naar een gesprek openen. Met name over wat moeilijkere onderwerpen zoals een humeurige bui kan makkelijker gepraat worden. Door bijvoorbeeld Moppereend te gebruiken, is het onderwerp minder zwaar om aan te snijden.
De gesprekken die ouders met hun kinderen voeren tijdens het voorlezen werken stimulerend. Voorlezen een moment van geborgenheid en rust. Het draagt bij aan de band tussen ouder en kind. Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan te laten ervaren hoe leuk voorlezen is. Een positieve houding tegenover het lezen zorgt ervoor dat de motivatie groter is om later zelf te willen leren lezen.

Dat voorlezen belangrijk is, dat weten we bij Eenvoudig Communiceren ook. Kinderen zijn nooit te jong om te worden voorgelezen. Maar ook volwassenen zijn nooit te oud om te worden voorgelezen. Met name op gebied van laaggeletterdheid valt er veel winst te behalen door gebruik te maken van voorlezen. Het helpt door op een toegankelijke manier bekend te raken met het veelzijdige en complexe taalgebruik in boeken. Daarbij zorgt meelezen met audio er voor dat de herkenning van het woordbeeld sneller op gang komt. Dat is stimulerender dan alleen maar het letter voor letter lezen, wat over het algemeen nogal een moeizaam en demotiverend proces is.

Op middelbare scholen is voorlezen een manier om een moment van rust en concentratie in de klas te brengen. Met name de docenten op praktijkscholen en de onderbouw van het vmbo kunnen hier veel baat bij hebben.

Eenvoudig Communiceren doet ook mee
De medewerkers van Eenvoudig Communiceren willen volgend jaar graag participeren in de Nationale Voorleesdagen door onze boeken voor te lezen op middelbare scholen of bij (mee-)leesclubs voor volwassenen! Wel graag in de omgeving van Amsterdam! Nodigt u ons uit?

logo 25 jaar EC25 jaar Eenvoudig Communiceren
Dit jaar bestaat Eenvoudig Communiceren 25 jaar! Voor veel mensen zijn 'gewone' boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans en werkboeken in eenvoudig Nederlands. Door een eenvoudigere verhaalstructuur, kortere zinnen, grotere letters, eenvoudigere grammatica en makkelijkere woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Volg Eenvoudig Communiceren via TwitterLinkedIn en Facebook