Het vak Wereldoriëntatie met de boeken van EC

Wereldoriëntatie is een belangrijk onderwerp op veel scholen, bijvoorbeeld in het vmbo en het praktijkonderwijs. Onder wereldoriëntatie vallen meestal de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, en natuur & techniek. Leerlingen leren over de wereld om hen heen. Zo doen ze meer kennis op over natuurkundige verschijnselen zoals licht, warmte en elektriciteit en leren ze tijdens geschiedenislessen over zowel het heden als belangrijke gebeurtenissen in het verleden.

Een essentieel onderwerp dus! Maar de aandacht voor lezen – met uitzondering van het lezen van lesboeken – valt meestal op de tweede plaats. Toch zijn er manieren om (fictie)boeken een integraal onderdeel van de Wereldoriëntatielessen te maken. Zo leren de leerlingen meer over het onderwerp, en bevorderen ze hun leesvaardigheden ook nog eens!

Fictieboeken lezen vóór de les

Hoe je dit doet? Simpel! Er bestaan veel boeken met wereldoriëntatie als thema. Bijvoorbeeld over gebeurtenissen uit de geschiedenis. Of over slimme techneuten. Aan het begin van de les kun je een paar minuten de tijd (5 tot 15 minuten) nemen om de leerlingen uit zo'n boek te laten lezen, of om een stukje hieruit voor te lezen. Zo bereiden de leerlingen zich op een leuke manier voor op de les. En leren ze nieuwe woorden en werken ze aan hun tekstbegrip.

Boeken van EC

Wij hebben verschillende fictieboeken die passen bij het thema wereldoriëntatie en die je in de klas kunt gebruiken als voorbereidend leesmateriaal! Zo hebben we de series Heftige Historie en Veertien – de tijd van je leven voor geschiedenislessen. Maar we hebben ook boeken over natuur en techniek.

Hieronder zetten we een aantal boeken die geschikt zijn voor de Wereldoriëntatielessen.

 

Als slavin geboren 

Vak: Geschiedenis. Niveau A2/B1. Dit boek gaat over oma Shani, dochter Kiesja en haar tweeling Maisa en Kwasi. Zij leefden op een slavenplantage rond de 17de en 18de eeuw. Je verplaatst je in hun schoenen. Hoe was het om in die tijd tot slaaf gemaakte te zijn? Dit boek komt uit de serie Veertien – de tijd van je leven. Deze serie gaat over jongeren die 14 jaar zijn, en die in een heel andere tijd of op een heel andere plek leven. Hoe ziet hun leven eruit? Wat vinden zij van hun leven? Welke hoogte- en dieptepunten maken zij mee? Een eyeopener voor veel jongeren. 

Stan in 3D

Vak: Techniek. Stan houdt niet van school. Het liefst is hij praktisch bezig. Wanneer hij zich op een dag verveelt, gaat hij wat rondrijden in een scootmobiel. De hij ´geleend´ heeft. Hij krijgt een taakstraf bij het Repair Café, waar hij allerlei dingen moet repareren. Zo leert hij ook over 3D-printen. En Stan blijkt een talent te hebben! Stan in 3D  komt uit de serie Het talent van..., een hartverwarmende serie voor kinderen van 10-13 jaar, geschreven in makkelijke taal (onder 1F/AVI midden 7). De serie laat zien dat ieder kind talenten heeft.

De walvishoeder 

Vak: Natuur. Niveau A2. Op een dag stormt het hard. Zo hard, dat er walvissen aanspoelen! Samir weet precies wat hij moet doen om de dieren te verzorgen: hij houdt ze koel en nat. Hierbij krijgt hij hulp van journalist Mayke. Samen organiseren ze een redding. Hoe zal het aflopen?

Schokland

Vak: Aardrijkskunde. Niveau A2/B1. We bevinden ons op een boerderij in Groningen. Zwier, Trijn en Femke maken zich zorgen. Want door de aardgaswinning blijft de aarde maar trillen. Aardbevingen beschadigen te boerderijen en woningen in de buurt. Wat moeten ze doen? Dit boek vertelt meer over de stress en onzekerheid van veel inwoners van Groningen. Door het lezen van het boek, voel je de grond onder je zelf bijna trillen!

 

 

Wil je ook boeken gebruiken op school? Bijvoorbeeld aan het begin van Wereldoriëntatielessen, of lessen zoals Horeca of Tuinieren? Wij hebben een groot aanbod toegankelijke boeken die hiervoor geschikt zijn. Kijk eens tussen onze boeken op onze website. Of stuur ons een e-mail voor persoonlijk advies voor jouw school: redactie@eenvoudigcommuniceren.nl.